Stimulerend spelen versus prikkelend spelen?

Babyslaapcoach Lise Dullaerts geeft jullie graag enkele tips over prikkelend/stimulerend speelgoed en hoe je je huis of speelkamer het best inricht in verschillende zones.
Stimulerend spelen versus prikkelend spelen?

Gastblog door Lise Dullaerts, de babyslaapcoach

Als we even eerlijk zijn worden kleine kapoenen de eerste jaren van hun leven vaak overladen met een hele boel onnodige speeltjes. De eindeloze stroom van 'dingen' in ons leven én vaak het gemak waarmee we dit kunnen verwerven, is soms gewoon 'too much'. Vooral omdat vele speeltjes nutteloos zijn voor onze kleine kapoenen!

Ik ben nu nog steeds net zo aangetrokken tot toffe speeltjes als toen ik een kind was. Maar als echte “decluttering- queen“, ben ik evenzeer aangetrokken tot minimalisme en eenvoud in alle kamers, vooral de slaap- en speelkamer! Ik word helemaal gek van een overload aan speelgoed! Ik geloof erin dat kinderen “blank space" nodig hebben - ruimte die niet volgestopt of overstimulerend is - om echt te kunnen spelen en op te gaan in hun eigen fantasie.

Spelen is een belangrijk onderdeel van de dagroutine van een jong kind. Om deze reden is spelen dus ook een belangrijk onderdeel van de slaap... Indien je kind overdag niet genoeg, te veel of verkeerd gestimuleerd wordt tijdens deze speelmomenten, zal de slaap hieronder lijden.

Omdat deze twee dus zo nauw verbonden zijn, vinden jullie in deze gastblog heel wat tips om de speelhoek of speelkamer van je baby of kind stimulerend in te richten met leuk speelgoed dat bijdraagt tot hun ontwikkeling i.p.v. prikkelend speelgoed dat de slaap en de ontwikkeling in de weg staat!

Voor we van start gaan is het belangrijk even door al je spullen te gaan en op te ruimen! Dit is de eerste stap naar een leuke en attractieve "play zone😉!

Wat gooien we weg of doneren we aan een goed doel?

  • Speelgoed dat stuk is of waar onderdelen ontbreken
  • Speelgoed dat je dubbel hebt.

  • Agressief en gewelddadig speelgoed. Speelgoed hoeft geen geweld uit te lokken.

  • Actief speelgoed (met lichtjes, beweging, geluiden,...) zorgt voor passief spelen. Kinderen zullen vooral kijken naar dit speelgoed en over- gestimuleerd geraken. (Belangrijk in het belang van een goed slaapritueel)

  • Speelgoed dat jou irriteert. If you don't love it, don't keep it! 

  • Geen TV in de speelzone. (Ook geen iPads of telefoons)

  • Onaantrekkelijk speelgoed. Niemand speelt graag met "lelijk" speelgoed en het is ook niet fijn om naar te kijken.

 

Nu je speelhoek/speelkamer helemaal opgeruimd is, kan je ze stimulerend en niet prikkelend gaan inrichten! Zoals ik al even vertelde in mijn vorige blogpost over een goede slaapomgeving, is structuur heel belangrijk voor kleine kinderen. Daarom is het ook van belang je speelhoek/speelkamer in te delen in zones speciaal gecreëerd met een bepaald doel voor ogen.

ZONE 1: speelzone

Dit is waar het bouwen, het denkbeeldige spel en imaginaire werelden kunnen ontstaan.

Je hebt echt niet veel nodig in deze zone. Het belangrijkste is dat je alles wat je hebt, netjes kan opbergen, zodat het een uitnodigende ruimte blijft om diep in de verbeelding te duiken.

 

Fijn is om deze speelzone "af te sluiten". Dit klinkt misschien heel vreemd, maar wanneer een kind kan spelen in een afgesloten speelruimte zal hij/zij niet geprikkeld worden om te gaan spelen met zaken die niet voor hem gemaakt zijn (afstandsbediening van de tv, decoratie op de kasten, boeken of kabels,…). Geloof me vrij, je sluit je kapoen niet op, je voorziet hem/haar net van meer vrijheid om onbezonnen te spelen. Een hekje kan fijn zijn om de speelzone af te bakenen.

Voor onze allerkleinsten

Voor onze grotere kapoenen

 

Enkele tips voor de speelzone:

  • Roteren - bewaar een grote opbergdoos en wissel speelgoed regelmatig om zodat het "vers" blijft en je niet om de week meer speelgoed koopt.
  • Opslag - houd de opslagopties beheersbaar voor zowel jezelf als je kinderen om gemakkelijk op te ruimen.
  • Blank space - zorg dat je minimaal één oppervlak hebt dat altijd vrij blijft, minstens één leegstaande doos - en veel lege vloeroppervlakte.
  • Verlichting - indien mogelijk is natuurlijk licht een wonder in elke ruimte. 
  • Natuurlijke elementen - je kan wat planten houden waar je kinderen voor je kunnen zorgen? Planten fleuren elke ruimte op en groen is een bewezen antidepressivum.

ZONE 2: Stille zone

In deze zone gaat het over ontspannen, knuffelen, kletsen, lezen, aankleden, verbergen,...

Dit is een geweldige zone om rond te hangen als je naar bed gaat of als een kind ruimte alleen nodig heeft.

Overweeg hier zachte, ontspannende kleuren en texturen. Tapijten, kussens, dekens, poefs, knuffelbeesten, tenten, tunnels, schommels.

 

 

Enkele tips voor de stille zone:

  • Verlichting is absoluut cruciaal in deze zone, dus houd het natuurlijk en / of warm. Het is onmogelijk om tot rust te komen als je een helder wit licht in je ogen hebt.
  • Dit is niet de plek voor heldere kleuren, want we willen een rustgevende omgeving. Overweeg ingetogen tinten die een gevoel van zachtheid en veiligheid creëren.
  • Overlaad hier niet - zoals in elke ruimte is eenvoud de sleutel.

ZONE 3: Knutselzone

Deze zone is echt ontwikkeld voor de peuter en kleuter en nodigt uit tot creatief, zintuiglijk, tactiel spel, het soort spel waarbij je handen elkaar raken en verschillende materialen manipuleren en je kleuter zich kan onderdompelen in projecten en creativiteit.

     

     

    Wat hoort er in de knutselzone?

    Snelle tips voor de knutselzone:

    • Ironisch genoeg - houd het netjes! Gebruik containers die voor jou en jouw kinderen werken om de materialen netjes en vers te houden.
    • Laat één project tegelijk toe
    • Sta alleen projecten toe die je aankan. Geeft het idee om een ​​puinhoop op te ruimen jou jeuk?  dan begin je er beter niet aan. Je kinderen hebben meer behoefte aan een ontspannen ouder 😅
    • Recycleer en gebruik bv. botervlootjes of eierdozen, karton van lege dozen etc...
    • Display - Zorg dat je een plank of plaats hebt voor de galerij, zodat je kinderen echt kunnen genieten en trots zijn op de vruchten van hun werk.
    • Focus op het proces, niet op de uitkomst. Dit is geen ruimte voor het maken van meesterwerken - het is een ruimte voor het verkennen van tactiele, rommelige materialen - en als er iets moois uitkomt, is dat de kers op de taart.

     

    ZONE 4: Bewegingszone

    Dit is de zone in huis waar je kinderen kunnen rollen, turnen, schommelen, wild spelen,... kortom, gewoon bewegen!! Dit kan zowel binnen als buiten.

    Met de winter voor de deur alvast enkele tips om het binnen toch ook heel fijn te maken:

     

     

    Ik hoop dat jullie door het lezen van mijn gastblog inspiratie hebben opgedaan om een speelruimte in te richten,  welke elementen 'key' zijn en welk speelgoed je kapoen in zijn/haar ontwikkeling kan vooruit helpen!

    Groetjes

    Lise

    Volg Lise op Instagram of bezoek haar website.

     

    0 reacties

    Laat een reactie achter

    Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

    Jouw winkelwagen

    ×

    Subtotaal